4/02/2013

DIY betong och kopparlampaNu är den äntligen klar! Min lampa gjord i koppar, med en gjuten betongfot och mormors gamla lampskärm som fått nya kläder med sambons krympta tröja. Några uppmärksamma läsare har noterat att lampskärmen kanske inte släpper igenom så mycket ljus och så är det :) Det är typiskt mig, hellre en fin lampskärm än en praktisk. Så kommer jag ligga där på kvällarna och muttra över att jag inte ser något när jag ska läsa bok. Men på dagarna beundra den vackra ullskärmen... Det är sånt man får ta när man lever med en sån som mig :) Man får väl läsa bok någon annanstans i huset.

------------------------
Now it´s finally finished my besidelamp. I made it in copper with concrete details and my grandmas old lampshade dressed in my man´s shrunken woolsweater.
 Vad behöver du då om du ska göra en sån här lampa. Först kan det vara bra att ha en skärm och hur man gör skärmen visar jag i ett tidigare inlägg här.

Sen behöver du : Koppar rör / bogfil att såga kopparrören med / maskeringstejp / sax/ sugrör / tom glassförpackning (syns inte på bilden) olika koppar svängar,  vatten, betong, en bunke att blanda betong i ( den jag använt heter Floor rapid 4320 DR köpte på K-rauta och är toppen om man vill ha slät och fin betong som snabbt torkar. Är egentligen ett golvspackel men funkar perfekt att gjuta lite tunnare saker med)

-----------------------------------
What do you need? start to find a beautiful lampshade that you like, you can also updress an old lampshade. I show you how to, in this previous post.

You need: Copper pipes / metal saw / masking tape / scissor / straw /an empty icecream box / different types of copper bends ( 15*90 gr / 15*45gr / 15)  water / concrete / a bowl to mix the concrete in.
 1. För att gjuta betongfoten: Börja med att klippa ett hål i glasslådan som är lagom för att stoppa ner den raka kopparrörsdelen. Gör det lite mindre än du tror behövs och pressa ner koppardelen. Tejpa fast med maskeringstejp på underdelen av förpackningen. Kopparrörsdelen ska sticka ner c:a 2,5 i förpackningen. Försök att skaka lite på formen så att de flesta luftbubblorna försvinner.

2. Blanda betong enligt anvisningar på förpackningen och häll i formen. Se till att hålet där kopparrörsdelen inte täcks med betong. Fyll alltså endast upp till kanten på kopparröret. Vänta några minuter så att betongen hinner härda lite och tryck därefter ner ett sugrör i betongen som bilden visar.
-------------------

1. Start to cut a hole in the icecream box so that you can put the copper bend inside the box, as the picture shows. Attach the copperbend with masking tape. The bend shall be about 2,5 cm inside the icecream box.

2. Mix the concrete as written on the package, and fill the icecream box with concrete until the concrete has reached the same hight as the copper bend. Wait a few minutes and then you can put a straw in the concrete as the picture shows.
 3. Följ anvisningarna på betongen när det kommer till torktider. Denna betong som jag använde tog bara några timmar att brinna klart, andra betongvarianter tar flera dygn. Klipp upp lådan runt kopparröret så att du kan ta ut betongfoten.

4. inspektera den gjutna betongfoten, du kanske behöver slipa av kanterna med slippapper.

---------------------
3. Follow the instructions on the packaging and wait as long as it says until you start to take off the form from the lampfoot. Use a scissor to cut the packaging.

4. You might need to use sandpaper to sandpaper the edges.
5. Koppla ihop kopparrördelarna som bilden visar. De raka kopparrören har jag kapat till 33 cm och 30 cm. Men känn efter och dessa mått varierar beroende på vilken typ av lampskärm du använder. Se till att få hjälp av någon som är kunnig på el, min sambo är elektriker så jag brukar koppla och så dubbelkollar jag sen med honom. Men som sagt ger er inte in på elbiten om ni inte kan eller inte har någon som kan visa er.

----------------

5. Attach the parts as shown in the picture above. Please don´t do the electricity work by your self if your not certified.


20 kommentarer:

 1. Riktigt fin! Kul att använda koppar...

  SvaraRadera
 2. Jätte cool, blir sååå inspirerad :)
  Du är så duktig. Kram Lena (från RD)
  mammamorsan@hotmail.com

  SvaraRadera
 3. Wow, jag blir så imponerad! Verkligen så fint!

  SvaraRadera
 4. Verkligen DIY från topp till tå! :)
  Angående det där med ljusgenomsläppligheten (jag var ju en av dem som funderade kring det) så har jag själv en lampa med senapsgul sammetsskärm, som jag älskar, men ack vilken dålig belysning den ger. Dessvärre vill jag ofta sitta i soffhörnet, bredvid där den står, och pyssla, så det har hänt att jag satt på mig pannlampa mörka vinterkvällar för att se vad jag håller på med. :)

  SvaraRadera
 5. Imponerande! Ett riktigt seriöst projekt, och snyggt blev det verkligen. Älskar kopparrören, de har en härlig färg.

  SvaraRadera
 6. Åh va fin!!!! jag blir så sugen på att göra en själv. Betong är verkligen ett roligt material. PLUS att jag är grymt imponerad att du klarade av att dokumentera allt så fint. varje gång jag gör något har jag så bråttom att jag inte hinner fota eller göra noggrant.

  SvaraRadera
 7. Snygg!
  Blir inspirerad att gjuta betong nu igen. :)

  SvaraRadera
 8. Men alltså wow vilken grej! du gör så himla fina grejer! Jag är så glad att du har en blogg hörrdu, så att vi läsare får ta del av alla dina idéer och din inspiration och själva bli inspirerade :)

  SvaraRadera
 9. Alltså SÅ fin! Jag älskar kombon koppar och betong. Och ursäkta en DIY-novis men var hittar man kopparrör? Jag tror nämligen att den där idén kommer kopieras i framtiden :)

  SvaraRadera
 10. Vilka fina kombinationer av mjukt och hårt. Gillart!

  SvaraRadera
 11. bra idé! tack för den vackra vägledning! Din lampa är så underbar!!!

  SvaraRadera
 12. Du är så duktig! Jättesnyggt och imponerande!

  SvaraRadera
 13. Oj, vad fin lampa! Vad duktig du är! Har själv gjort lite i betong också men mest det typiska för trädgård... krukor, rabarberblad osv. Kombinationen med koppar är ju klockren! Så mycket inspiration du bjussar på, jag gillar verkligen dina DIY-projekt. Jättefina!
  Kunde inte låta bli att låna en bild på fina lampan för att visa på min blogg, hamnade här när jag letade lampinspiration. Hoppas det är ok, hojta till annars!
  /Irene

  SvaraRadera
 14. Oj vad fint! Kanske inte har läst så noggrant men vart hittar man bäst kopparrör?

  SvaraRadera

You make my day! Thanks for leaving a comment.