3/06/2011

Det blir aldrig som man tänkt sig

I tisdags var vi en bit utanför Eskilstuna med vår keramiklärare och brände Raku. Det var så häftigt och absolut något jag skulle vilja göra igen.
Vår lärare hade berättat noga för oss att det är omöjligt att bestämma hur glasyren kommer se ut efter bränning. Eller som hon alltid säger... -Raku är som livet, det blir aldrig som man tänkt sig... och det är det som lite är tjusningen med rakubränning.
I brännugnen gjord av en gammal tunna lades alla keramiksaker ner, här med hemmagjord glasyr på i pastelliga färger.


Ugnen värms upp med gas till över 1000 grader, viktigt med luftspalt så att det kommer in tillräckligt med syre. Nu kan man se hur varmt det är inne i tunnan. Efter att bränningen är klar. Tar man ut all keramik från ugnen och lägger ner i ett fat, där man häller sågspån över för att få svärta på keramiken.
Efter att sågspånen brunnit ner, läggs keramiken i snön för att svalkas av. Sen är det bara att åka hem och skura fram glasyren som döljer sig under sotet.
Slutresultatet kan bli något liknande detta. Tycker att det är faschinerande hur otroligt vacker glasyren blir. Keramiken skiftar så otroligt mycket från metall till massor av olika färger. Imorgon visar jag bilder på hur bokstäverna blev efter att ha satt upp dem på väggen. Fler saker gjorde jag bland annat Landsortsfyren, men den måste limmas ihop, för jag har byggt den i massor av olika delar. Bilder på den kommer säkert upp någon gång :)

Detta var mitt bidrag till fabriken idag.
Hoppas ni har en riktigt bra söndag, själv har vi barnvakt och ska snart knåpa ihop en liten picknick och gå ner till sjön och njuta av den soliga dagen.
Kram
Helena

7 kommentarer:

 1. Gu det såg fint ut!!
  Kunde tänkt mig o gå en kurs i eett eller annat, kliar i fingrarna till o gör anåt!
  Gjorde du många keramiksaker?

  Hoppas picnicen var super, KLem Anna

  SvaraRadera
 2. Wow. Älskar den där ärggröna färgen... Ser ut som om bokstäverna blev kanon! Nästan som ärgad koppar.. Härligt. En fin söndag önskar jag dig! //Petronella

  SvaraRadera
 3. Vilken fascinerande upplevelse att få bränna och skapa ut i naturen.

  Slutresultatet blev såå fint och vad roligt att ha dessa föremål som ett minne också för dej.

  Ha en skön söndag. // Lissen

  SvaraRadera
 4. Så himla roligt!
  Har själv gott ett par keramikkurser, men aldrig bränt i raku. Men nu blev jag iaf sugen på att gå mer kurs, kanske ska ta mig en kik och se om något är på gång. :-)

  Hoppas du har en fin söndag!

  SvaraRadera
 5. Det där var ju riktigt spännande :) Önskar det fanns keramikkurser i närheten här.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Å så härligt!!! Vilken underbar upplevelse!! Detta sett har jag aldrig testat. När jag gick estet programmet i skolan drejade vi massor och jag gjorde en och ennan servis och göt muggar m.m Jag mins att glasyren var så svår att få jämn och likadan. Det bästa jag har gjort var en vas med nästan exakt samma turkos bruna glasyr på som på dem bilderna som du visar. Tyvärr har min mor lagt beslag på den nu :( Låter som att ni hade en härlig dag med picknik och allt!!! kram

  SvaraRadera
 7. Hej Helena,
  Sa spannande detta ser ut. Jag blir alldeles ivrig nar du berattar om 'keramik kursen'. Snalla beratta mer for mig for jag flyttar namligen hem till Eskilstuna igen under sommaren. Ska bara stanna ett ar innan vi far vidare ut i varlden igen, men vill sa garna gora en keramik kurs.

  charlottaward@y7mail.com

  Kram

  Charlotta x

  SvaraRadera

You make my day! Thanks for leaving a comment.