11/29/2012

Jakten på den perfekta bilden

Idag är det fototips som tema på fabriken. Och jag tänkte visa en hel del tips på hur man bygger upp en bild, exempelvis en miljö som man vill fota. Håll i er för detta inlägg är ganska långt, men det är något jag själv saknat i inredningsvärlden. Observera att detta inte är någon vetenskaplig forskning bakom utan bara mitt egna sätt att bygga upp världar att fota. 
 
Jag brukar tänka på olika färgteman, som här har jag jobbat med svart och vitt, brunt och gröna växter som tema.
Miljön byggde jag upp hemma i mitt kök, bakgrunden är ett uppspänt marimekko tyg och golvet täcktes med en svart vit matta.
Jag började med att ställa dit en lykta och en stol. 
Kuddar lades på stolen och ovanpå en kruka med växt... Men det stämde inte riktigt.
Lyktan ersattes med svarta vaser och krukan med växten byttes ut till en i trä, för att samspela med stolens bruna färg. Tyckte dock att vaserna försvann mot bakgrunden och var alldeles för små för att väga upp mot den stora stolen.
Vaserna byttes ut mot en trälåda, och ytterligare en grön växt placerades ovanpå boxen, ett högt ljus och pepparkakor i brunt, för att ta upp det bruna i stolen.
 
Enligt min fotolärare så läser vi en bild från höger till vänster och vi finner att en bild är mer attraktiv om man har en diagonal i bilden, enligt markeringen överst.
Man ska även tänka på att läga en horisontell linje i två tredjedelar av bilden (enligt den andra markeringen, jag har slarvat lite, skulle inte säga att den linjen ligger exakt i två tredje delar av bilden, men nästan) och inte placera föremål precis i mitten, utan åt ena eller andra sidan.
När du väl byggt upp miljön är det bara att ta massor av foton... 
 
När jag redigerat dessa bilder har jag använt mig av Photoshop för att ställa in ljuset i bilden via nivåer. Den gultonade färgen har jag fixat genom Picmonkey, som är ett superlätt webb baserat program. Jag har även gjort kollagen enkelt via Photoscape, som också är ett gratisprogram för dig som inte har photoshop. Där finns även massor av fina ramar man kan placera runt sina kort, för extra effekt.
 
Om ni funderar på en fotokurs och bor i Stockholm kan jag verkligen rekommendera den jag går nu, den heter fotokurs intensiv och går en halvdag i veckan, finns att läsa på folkuniversitetet. Det är Anders Gunnartz som håller i den och han är så otroligt pedagogisk.
 
Det var allt för mig idag, hoppas att jag bidragit med lite inspiration i allafall, och som sagt, jag är inget proffs, håller bara på att testar mig fram.
 
En annan tjej som skrivit ett riktigt bra och inspirerande inlägg om tips vid fotografering är Karin som jobbar som fotograf. Inlägget finner ni här, samt fler inlägg inom detta tema hos Fabriken.

13 kommentarer:

 1. Det är exakt såna här inlägg jag hoppades på att få läsa idag, med det här temat. Jättebra och handfasta tips. Tack!!

  SvaraRadera
 2. Tack för bra tips! Det är lättare att förstå varför man tycker att en bild blir bra när man får raka tips om hur man ska tänka.

  SvaraRadera
 3. Vilka bra tips! Själv känner att jag kan det där med redigeringen bättre än kom positionen så dina tips ska jag verkligen ta till mig! :0)

  Ha en fortsatt bra dag!
  Hils
  //Anna

  SvaraRadera
 4. Riktigt bra tips och proffsiga. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 5. Kanoninlägg! Direkt ner i min fototipsmapp. Tack och bock!

  SvaraRadera
 6. Fina bilder och bra tips! Ha en fin kväll!
  Kram Ester

  SvaraRadera
 7. Wow! Tack för detta fina inlägg! Så imponerade att du lagt ner tid på detta! Så lärorikt!

  SvaraRadera
 8. Tack för ett jättebra inlägg! Så inspirerande!

  SvaraRadera
 9. Vilka fina kuddar!

  Jag älskar photoscape, men det verkar inte gå att ladda ner till mac. Synd!

  SvaraRadera
 10. Jag hade också Anders som lärare i samma kurs som jag gick förra våren! :) Lärde mig hur mycket som helst! Skulle vilja gå fortsättningen. Ska du fortsätta?
  Kram /Helena

  SvaraRadera
 11. Intressant och många bra tips! Tyvärr bor jag inte i Stockholm men jag blev sugen på att leta upp en kurs här i krokarna. Snygg miljöbild. Kram

  SvaraRadera

You make my day! Thanks for leaving a comment.